15 april 2007: Nieuw Wulven

April 15th, 2007

’s Morgens om 7 uur is het heel interessant in Nieuw Wulven (Utrecht bij Vechten). Het was vandaag prachtig weer, en midden in het zangvogeltjesseizoen. In de eerste plaats gingen we voor de Blauwborst, al snel een paartje gezien. Verder heel veel Fitissen en Winterkoninkjes, en Tjif-Tjaf, Zwartkop, Merel, Putter, Kievit, Nijlgans, Meerkoet, Wilde Eend, Koolmees, Torenvalk, Buizerd, Grutto, Vink en Zanglijster gezien en/of gehoord. Ook was er een specht aan het timmeren, maar die hebben we niet gezien. Opmerkelijk waren de toch meerdere zwartkoppen, meestal schuw en moeilijk te ontdekken, die nu juist de hoogste struiken opzochten om luidkeels te zingen.

Bijzonder was de aanwezigheid van 2 Dodaarsen en een Tureluur (niet vaak gespot op die plek), en heel bijzonder de aanwezigheid van een Beflijster.

Geen libellen gezien, wel veel witjes en een paar Dagpauwogen.

12 april 2007: Eerste juffer in het Beatrixpark

April 12th, 2007

In het Beatrixpark is het al een tijdje een drukte van belang, de zangvogels zijn zeer dominant aanwezig, en ook heb ik al verschillende keren witjes gezien (mijn vermogen om te zien of het om een koolwitje of geaderd witje gaat is helaas nog onvoldoende ontwikkeld). Naast de te verwachten zangvogels zijn er dit jaar ook Groenlingen te horen (en soms te zien) op verschillende plekken in het park. Vandaag was het voor het eerst echt warm, tegen de 20 graden, en heb ik de eerste waterjuffer gezien. Welke? Tja, dat is dan weer een probleem. Deze juffer was helemaal bruin met een fijne zwarte tekening. Bruin zou kunnen wijzen op een Bruine Winterjuffer of een Noordse Winterjuffer; dat zijn weliswaar vroege soorten die je nu zou kunnen verwachten, maar ze zijn ook vrij zeldzaam. Meer waarschijnlijk is het een jonge of vrouwelijke vorm van een minder zeldzame soort zoals de Variabele Waterjuffer (vergeten op de schouderstrepen te letten). Hopelijk kan ik de waarneming herhalen om wat meer duidelijkheid te krijgen.

Warme dagen: Libellen!

June 20th, 2006

Zondag was de laatste dag van een serie warme dagen. In de tuin heb ik de hele middag de Platbuik gezien die zaterdag ook al een paar uur mijn tuin met een bezoek had vereerd. In de buurt van mijn huis is een oud kanaal, dat niet meer bevaren wordt. Het kanaal zit vol vis (laatst zelfs een enorme Snoek gezien, die aan de kant in het ondiepe water op de loer lag). Bij dit kanaal vind je veel Roodoogjuffers, de mannetjes zitten op de bladeren van de waterlelie, verjagen andere mannetjes en proberen de vrouwtjes te lokken. De mannetjes zijn makkelijk herkenbaar aan hun rode ogen, de vrouwtjes zijn lastiger positief te determineren. Verder een enkel Lantaarntje gezien; het lantaarntje is te herkennen aan het zwart-witte Pterostigma (vleugelvlek), echter, dit vlekje is wel eens wat verbleekt of verkleurd, het is niet altijd even duidelijk te zien. Ook waren er nog steeds Variabele Waterjuffers, maar minder dan voorheen.

Eindelijk ook wat echte libellen gezien, die ontbraken to nu toe bijna volledig. Een mannetje Bruine Korenbout, en een mannetje Gewone Oeverlibel waren allebei te zien. Deze mannetjes (en ook die van de platbuik) krijgen allemaal een blauwe berijping (blauwe kleur) op het achterlijf, en worden dan lastiger uit elkaar te houden. Waar je op moet letten zijn de bruine vlekken op de vleugels bij de aanhechting. De gewone oeverlibel heeft geen vlekken in de vleugels, de bruine korenbout heeft alleen vlekken op de achtervleugels (en soms ook kleine vlekjes bij de vleugelpunten), de platbuik heeft bruine vlekken op de voor- en de achtervleugels.

Verder heb ik nog een Grote Keizerlibel gezien die aan een stuk door patrouilleerde boven een stuk water van 5 bij 7 meter, zonder een moment rust. Af en toe joeg hij even op een andere libel die in buurt kwam, maar die kon ik helaas niet determineren.

Later nog in de Amelisweerd geweest, weer veel Weidebeekjuffers gezien. De mannetjes zijn prachtig om te zien, het (enigzins) kromme lijf blauw metallic glanzend, en mooie blauwe reflecterende vlekken in de vleugels. De vrouwtjes hebben verschillende kleuren, soms zijn ze vaal groen en bruin, soms meer oranje met minder doorzichtige vleugels. Als de mannetjes gaan zitten willen ze nog wel eens seinen met hun vleugels, dat is om andere mannetjes aan te geven dat deze plek bezet is.

Ondanks de warmte nergens een dagvlinder kunnen ontwaren! Zou het door de lange koudeperiode in het voorjaar een slecht vlinderjaar worden?

Platbuik en Vuurjuffer

June 17th, 2006

Er komen toch vaker libellen in mijn tuin dan ik eerst dacht. Vanmiddag heeft een Platbuik mijn tuin ontdekt, hij zit in het topje van de hoogste spriet van mijn gesnoeide laurier-heg. Hij vertoont territoriaal gedrag, gaat steeds weer op het sprietje zitten na even een klein rondje te hebben gevlogen. Een enkele keer wordt hij belaagd door een snel langsvliegende merel, maar dan vliegt hij bedaard een beetje omhoog zodat de merel onder hem door scheert, en gaat dan weer rustig zitten op zijn sprietje. Vanwege dit gedrag vermoed ik dat het een jong mannetje is, er is nog niets te zien van blauwe berijping. Het grappige is dat hij nu al meer dan een uur op deze plaats zit…

Verder zag ik vandaag een prachtig helrood mannetje Vuurjuffer, en een blauwe waterjuffer die ik niet lang genoeg kon waarnemen om te bepalen om welke soort het ging. Vlinders? Nog geen één gezien helaas…

Bruine Korenbout in de tuin

June 12th, 2006

Ik woon niet zover van water (elke nieuwbouwwijk is tegenwoordig voorzien van de nodige sloten en vaarten), toch zie ik weinig libellen in mijn tuin. Toch zag ik gisteren een Lantaarntje, en vandaag een Gewone Oeverlibel en een Bruine Korenbout. De bruine korenbout vond zijn mooie uitkijkpost bovenop mijn net gesnoeide Laurierstruik zo interessant dat hij bleef zitten, ondanks dat ik vrij dichtbij kwam om hem op de foto te zetten. Ik heb een vrij simpel ‘point-and-shoot’ cameraatje van Sony, dus de kwaliteit van de foto’s kan beter, maar dit is de eerste gelegenheid die ik had om een libel van dichtbij te fotograferen. Hieronder het resultaat, toch leuk!

Bruine KorenboutBruine KorenboutBruine Korenbout

Glassnijder probeert te paren met Viervlek (filmpje)

May 14th, 2006

Hier dan het filmpje van de glassnijder en de viervlek. Het filmpje is kort, en de eerste paar seconden zijn ook nog gestoord helaas. Ik heb dat stukje er toch aan laten zitten zodat je goed kan zien hoezeer de viervlek probeert onder zijn (haar) penibele situatie uit te komen. Het filmpje is op volle TV-kwaliteit, en is 3 MByte groot. Om het af te spelen heb je QuickTime nodig. Klik hier om het filmpje in een apart window af te spelen, of klik hier met de rechtermuisknop om het filmpje eerst te downloaden naar je eigen computer.

Glassnijder probeert te paren met Viervlek

May 13th, 2006

Ongewone waarneming in libellenland: Een mannetje glassnijder probeert te paren met een vrouwtje viervlek (zoöfilie heet dat in mensenland ;-) ). De viervlek is ‘not amused’, en probeert uit de greep van de glassnijder te komen, maar dat lukt niet. Ik heb ze kunnen filmen terwijl ze even stilzaten, maar ze gingen er al gauw weer vandoor. Het leek alsof de viervlek het meeste ‘vliegen’ deed, steeds proberende om de glassnijder af te schudden; de glassnijder hing er maar zo’n beetje aan. We hebben ze nog een tijdje kunnen zien terwijl ze rondvlogen, maar daarna waren ze verdwenen. Hoe het afgelopen is met deze ‘romance’ kunnen we dus niet vertellen! Het lijkt op de foto alsof de glassnijder een vleugel mist, maar dat komt door de lichtval. Filmpje volgt.

Waarneming gedaan op het Bert Bospad bij Westbroek, ideale plek om voorjaarslibellen te zien (o.a. variabele waterjuffer, vuurjuffer, lantaarntje, grote roodoogjuffer, smaragdlibel, viervlek, glassnijder, grote keizerlibel, vroege glazemaker, gewone oeverlibel).

Naschrift: In mijn libellenboekje, de ‘Libellengids’ van Gerhard Jurzitza, staat een aantal foto’s van andere gevallen van verschillende soorten libellen die elkaar te pakken hadden. Er waren foto’s van een mannetje lantaarntje dat een vrouwtje azuurjuffer vast heeft (een gek gezicht, de azuurjuffer is echt een maatje groter dan het lantaarntje!), een mannetje gewone pantserjuffer dat een mannetje bruine winterjuffer vast heeft (naast zoöfilie komt dus ook homofilie voor!), en een mannetje bloedrode heidelibel dat zelfs paart met een vrouwtje bruinrode heidelibel! De xenofilie in libellenland is dus niet zo bijzonder, het komt vaker voor.

Glassnijder probeert te paren met viervlek 1 Glassnijder probeert te paren met viervlek 2