Archive for May, 2006

Glassnijder probeert te paren met Viervlek (filmpje)

Sunday, May 14th, 2006

Hier dan het filmpje van de glassnijder en de viervlek. Het filmpje is kort, en de eerste paar seconden zijn ook nog gestoord helaas. Ik heb dat stukje er toch aan laten zitten zodat je goed kan zien hoezeer de viervlek probeert onder zijn (haar) penibele situatie uit te komen. Het filmpje is op volle TV-kwaliteit, en is 3 MByte groot. Om het af te spelen heb je QuickTime nodig. Klik hier om het filmpje in een apart window af te spelen, of klik hier met de rechtermuisknop om het filmpje eerst te downloaden naar je eigen computer.

Glassnijder probeert te paren met Viervlek

Saturday, May 13th, 2006

Ongewone waarneming in libellenland: Een mannetje glassnijder probeert te paren met een vrouwtje viervlek (zo√∂filie heet dat in mensenland ;-) ). De viervlek is ‘not amused’, en probeert uit de greep van de glassnijder te komen, maar dat lukt niet. Ik heb ze kunnen filmen terwijl ze even stilzaten, maar ze gingen er al gauw weer vandoor. Het leek alsof de viervlek het meeste ‘vliegen’ deed, steeds proberende om de glassnijder af te schudden; de glassnijder hing er maar zo’n beetje aan. We hebben ze nog een tijdje kunnen zien terwijl ze rondvlogen, maar daarna waren ze verdwenen. Hoe het afgelopen is met deze ‘romance’ kunnen we dus niet vertellen! Het lijkt op de foto alsof de glassnijder een vleugel mist, maar dat komt door de lichtval. Filmpje volgt.

Waarneming gedaan op het Bert Bospad bij Westbroek, ideale plek om voorjaarslibellen te zien (o.a. variabele waterjuffer, vuurjuffer, lantaarntje, grote roodoogjuffer, smaragdlibel, viervlek, glassnijder, grote keizerlibel, vroege glazemaker, gewone oeverlibel).

Naschrift: In mijn libellenboekje, de ‘Libellengids’ van Gerhard Jurzitza, staat een aantal foto’s van andere gevallen van verschillende soorten libellen die elkaar te pakken hadden. Er waren foto’s van een mannetje lantaarntje dat een vrouwtje azuurjuffer vast heeft (een gek gezicht, de azuurjuffer is echt een maatje groter dan het lantaarntje!), een mannetje gewone pantserjuffer dat een mannetje bruine winterjuffer vast heeft (naast zo√∂filie komt dus ook homofilie voor!), en een mannetje bloedrode heidelibel dat zelfs paart met een vrouwtje bruinrode heidelibel! De xenofilie in libellenland is dus niet zo bijzonder, het komt vaker voor.

Glassnijder probeert te paren met viervlek 1 Glassnijder probeert te paren met viervlek 2