Archive for June, 2006

Warme dagen: Libellen!

Tuesday, June 20th, 2006

Zondag was de laatste dag van een serie warme dagen. In de tuin heb ik de hele middag de Platbuik gezien die zaterdag ook al een paar uur mijn tuin met een bezoek had vereerd. In de buurt van mijn huis is een oud kanaal, dat niet meer bevaren wordt. Het kanaal zit vol vis (laatst zelfs een enorme Snoek gezien, die aan de kant in het ondiepe water op de loer lag). Bij dit kanaal vind je veel Roodoogjuffers, de mannetjes zitten op de bladeren van de waterlelie, verjagen andere mannetjes en proberen de vrouwtjes te lokken. De mannetjes zijn makkelijk herkenbaar aan hun rode ogen, de vrouwtjes zijn lastiger positief te determineren. Verder een enkel Lantaarntje gezien; het lantaarntje is te herkennen aan het zwart-witte Pterostigma (vleugelvlek), echter, dit vlekje is wel eens wat verbleekt of verkleurd, het is niet altijd even duidelijk te zien. Ook waren er nog steeds Variabele Waterjuffers, maar minder dan voorheen.

Eindelijk ook wat echte libellen gezien, die ontbraken to nu toe bijna volledig. Een mannetje Bruine Korenbout, en een mannetje Gewone Oeverlibel waren allebei te zien. Deze mannetjes (en ook die van de platbuik) krijgen allemaal een blauwe berijping (blauwe kleur) op het achterlijf, en worden dan lastiger uit elkaar te houden. Waar je op moet letten zijn de bruine vlekken op de vleugels bij de aanhechting. De gewone oeverlibel heeft geen vlekken in de vleugels, de bruine korenbout heeft alleen vlekken op de achtervleugels (en soms ook kleine vlekjes bij de vleugelpunten), de platbuik heeft bruine vlekken op de voor- en de achtervleugels.

Verder heb ik nog een Grote Keizerlibel gezien die aan een stuk door patrouilleerde boven een stuk water van 5 bij 7 meter, zonder een moment rust. Af en toe joeg hij even op een andere libel die in buurt kwam, maar die kon ik helaas niet determineren.

Later nog in de Amelisweerd geweest, weer veel Weidebeekjuffers gezien. De mannetjes zijn prachtig om te zien, het (enigzins) kromme lijf blauw metallic glanzend, en mooie blauwe reflecterende vlekken in de vleugels. De vrouwtjes hebben verschillende kleuren, soms zijn ze vaal groen en bruin, soms meer oranje met minder doorzichtige vleugels. Als de mannetjes gaan zitten willen ze nog wel eens seinen met hun vleugels, dat is om andere mannetjes aan te geven dat deze plek bezet is.

Ondanks de warmte nergens een dagvlinder kunnen ontwaren! Zou het door de lange koudeperiode in het voorjaar een slecht vlinderjaar worden?

Platbuik en Vuurjuffer

Saturday, June 17th, 2006

Er komen toch vaker libellen in mijn tuin dan ik eerst dacht. Vanmiddag heeft een Platbuik mijn tuin ontdekt, hij zit in het topje van de hoogste spriet van mijn gesnoeide laurier-heg. Hij vertoont territoriaal gedrag, gaat steeds weer op het sprietje zitten na even een klein rondje te hebben gevlogen. Een enkele keer wordt hij belaagd door een snel langsvliegende merel, maar dan vliegt hij bedaard een beetje omhoog zodat de merel onder hem door scheert, en gaat dan weer rustig zitten op zijn sprietje. Vanwege dit gedrag vermoed ik dat het een jong mannetje is, er is nog niets te zien van blauwe berijping. Het grappige is dat hij nu al meer dan een uur op deze plaats zit…

Verder zag ik vandaag een prachtig helrood mannetje Vuurjuffer, en een blauwe waterjuffer die ik niet lang genoeg kon waarnemen om te bepalen om welke soort het ging. Vlinders? Nog geen één gezien helaas…

Bruine Korenbout in de tuin

Monday, June 12th, 2006

Ik woon niet zover van water (elke nieuwbouwwijk is tegenwoordig voorzien van de nodige sloten en vaarten), toch zie ik weinig libellen in mijn tuin. Toch zag ik gisteren een Lantaarntje, en vandaag een Gewone Oeverlibel en een Bruine Korenbout. De bruine korenbout vond zijn mooie uitkijkpost bovenop mijn net gesnoeide Laurierstruik zo interessant dat hij bleef zitten, ondanks dat ik vrij dichtbij kwam om hem op de foto te zetten. Ik heb een vrij simpel ‘point-and-shoot’ cameraatje van Sony, dus de kwaliteit van de foto’s kan beter, maar dit is de eerste gelegenheid die ik had om een libel van dichtbij te fotograferen. Hieronder het resultaat, toch leuk!

Bruine KorenboutBruine KorenboutBruine Korenbout