Glassnijder probeert te paren met Viervlek

Ongewone waarneming in libellenland: Een mannetje glassnijder probeert te paren met een vrouwtje viervlek (zoöfilie heet dat in mensenland ;-) ). De viervlek is ‘not amused’, en probeert uit de greep van de glassnijder te komen, maar dat lukt niet. Ik heb ze kunnen filmen terwijl ze even stilzaten, maar ze gingen er al gauw weer vandoor. Het leek alsof de viervlek het meeste ‘vliegen’ deed, steeds proberende om de glassnijder af te schudden; de glassnijder hing er maar zo’n beetje aan. We hebben ze nog een tijdje kunnen zien terwijl ze rondvlogen, maar daarna waren ze verdwenen. Hoe het afgelopen is met deze ‘romance’ kunnen we dus niet vertellen! Het lijkt op de foto alsof de glassnijder een vleugel mist, maar dat komt door de lichtval. Filmpje volgt.

Waarneming gedaan op het Bert Bospad bij Westbroek, ideale plek om voorjaarslibellen te zien (o.a. variabele waterjuffer, vuurjuffer, lantaarntje, grote roodoogjuffer, smaragdlibel, viervlek, glassnijder, grote keizerlibel, vroege glazemaker, gewone oeverlibel).

Naschrift: In mijn libellenboekje, de ‘Libellengids’ van Gerhard Jurzitza, staat een aantal foto’s van andere gevallen van verschillende soorten libellen die elkaar te pakken hadden. Er waren foto’s van een mannetje lantaarntje dat een vrouwtje azuurjuffer vast heeft (een gek gezicht, de azuurjuffer is echt een maatje groter dan het lantaarntje!), een mannetje gewone pantserjuffer dat een mannetje bruine winterjuffer vast heeft (naast zoöfilie komt dus ook homofilie voor!), en een mannetje bloedrode heidelibel dat zelfs paart met een vrouwtje bruinrode heidelibel! De xenofilie in libellenland is dus niet zo bijzonder, het komt vaker voor.

Glassnijder probeert te paren met viervlek 1 Glassnijder probeert te paren met viervlek 2

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.